"Až pochopíme, že se nerodí plod, ale citlivá inteligentní myslící bytost, tedy člověk, až ruce nastavené k práci skloníme, abychom je nabídli k pomoci, až pochopíme, že těhotná se stává bohyní a ve chvíli porodu odchází do svého nitra, kam nikdo nesmí vstoupit, až pochopíme, že jsme jen pozorovatelé, pak jsme porozuměli, co je normální porod."
(Dagmar Suchá, UNIPA)

úterý 8. ledna 2008

Těhuláctví 1.

Z knihy Jak odpovídat na otázky o těhoteství, porodu a péči o novorozence, Příručka pro gynekology - porodníky: MUDr. PhDr. Pavel Čepický,CSc., MUDr. Marcela Černá)

- Těhotenský test je spolehlivý cca 14 dní po styku.
- Ultrazvuk prokáže těhotenství asi v 5. týdnu (3. týden po oplodnění, 5. týden od 1. dne posledních měsíčků).
- V 6-7. týdnu těhotenství (dále t. t.) zachytí ultrazvuk akci srdeční plodu (ASP).
- 1. návštěva gynekologa - do konce 12. t. t.
- Marihuana je v těhotenství poměrně bezpečná droga, pokud je zmiňováno postižení plodu, tak jen při vysokých dávkách. Běžné rekreační kouření marihuany nemá na těhoteství vliv. Je však vhodné nekombinovat rizika (kouření tabáku, alkohol apod.)
- Jedna sklenička vína nevadí vůbec. Za max tolerovanou dávku alkoholu v těhoteství se pokládá 100 g čistého alkoholu týdně, což odpovídá zhruba dvěma sklenkám běžné velikosti (např. 4 dl vína) denně. Jednorázová náhodná opilost v těhoteství nemá na plod vliv.
- Od začátku těhotenství se výrazně prodlužuje tvz. reakční doba (schopnost rychle a správně reagovat na jednoduchý podnět):)
- 1 % všech gravidit se udává jako mimoděložní těhotenství.
- Ranní blinkání (vomitus matutinus) na začátku těhotenství by nemělo trvat déle než 14 týdnů, neprovází ho pocity nevolnosti. Když zvrací během dne (emesis gravidarum)je nutné dbát na dostatečný příjem potravy a hlavně tekutin!!! Zvrací-li žena tak, že nemůže jíst, nebo hubne, je nutno navštívit lékaře.
- 10-14 den po oplodnění se může objevit slabé krvácení, které provází uhnízdění vajíčka v děložní sliznici (slabší než menstruační).
- Třikrát během těhotenství se vyšetřuje plod ultrazvukem a to v 10 t. t., 18-20 t. t. a v 30-32 t. t.
- Normální žena by měla mít dostatek vitaminů a minerálů v normální stravě. Netřeba užívat žádné vitaminové doplňky, pokud není vegetariánka nebo veganka.
- Kouření v těhotenství: zvyšuje výskyt potratů, je nepatrně zkrácena průměrná délka těhotenství a je trochu nižší průměrná porodní hmotnost plodů. Nejzávažnější komplikací, kterou výskyt kouření zvyšuje, je předčasné odloučení placenty (ohrožuje život plodu i matky). Kouření naopak snižuje výskyt preeklampsie (vysoký krevní tlak, otoky, bílkovina v moči), snižuje výskyt syndromu dechové tísně novorozence a novorozenecké žloutenky.
- První pohyby plodu cítí ženy, které jsou těhotné poprvé, ve 20 t. t. Ty, které už jednou rodily v 18 t. t.
- Poporodní blues je běžná (až 80 %) reakce šestinedělky na porod. Projevuje se jako zvláštní forma deprese, v popředí stojí většinou plačtivost - pláč nastává jako reakce na nepřiměřeně slabé podněty (dítě špatně pije, manžel přišel pozdě na návštěvu). Objevuje se v 2-7 den po porodu, vrchol je obvykle 4-5 den. Je to normální reakce, nanejvýš může být zaskočen manžel, co se děje.

J.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

culdi, ty tvoje stranky..vzdycky se tady citim tak nejak doma nebo jak to rict..vlaste to se o internetovych strankach rika dost tezce :-¨) citit se jako doma, ale dyt ty mi rozumis, ja vim :-) to sem jen chtela sdelit, mej se krasne pa vlcule

Anonymní řekl(a)...

dost zajimave informace. musim si to zapamatovat a pak se v pravy cas rozvzpomenout, abych nebyl zbytecne moc sokovany ;-) kazdopadne moc pekny. moc!