"Až pochopíme, že se nerodí plod, ale citlivá inteligentní myslící bytost, tedy člověk, až ruce nastavené k práci skloníme, abychom je nabídli k pomoci, až pochopíme, že těhotná se stává bohyní a ve chvíli porodu odchází do svého nitra, kam nikdo nesmí vstoupit, až pochopíme, že jsme jen pozorovatelé, pak jsme porozuměli, co je normální porod."
(Dagmar Suchá, UNIPA)

pondělí 21. ledna 2008

Těhuláctví (seriál - 13 týden těhotenství)


Tenhle seriál začíná až 13. dílem a může za to Peťa:) Vrhněme se tedy rychle do děje:

Tak tedy v 13-16 týdnu pokračuje rychlý růst miminka. Má velmi tenkou kůži, kterou prosvítají kožní cévy. Oči se posouvají do středu obličeje. Na celém těle má mimi lanugo (fetální ochlupení), hlavně na hlavičce. Zrychluje se vývoj svalů a kostí, celkově se mimi napřimuje. Dolní končetiny má delší než horní a častěji se pohybuje. V pupeční šňůře mimča fungují 2 tepny, které přečerpávají odkysličenou krev z plodu a 1 žíla, která přivádí okysličenou krev miminku. Mimi polyká plodovou vodu a začínají se mu ukládat zásoby tuku pod kůží. Na konci 3. měsíce je asi 10 cm dlouhé a váží asi 150 g. Rostou mu nehty na prstech rukou i nohou. A protože má kolem sebe ještě hodně místa, zkouší, co se tam dá všechno dělat. Třeba polykat a zívat, sát nebo krabatit čelo. Koncem 12 týdne těhotenství už fungují všechny orgány a orgánové systémy. Smysl pro dotek se v 11 týdnu rozšířil na ruce a ve 12 tt. na chodidla. Právě tyto oblasti jsou nejcitlivější i v dospělosti. Od 14 tt. se objevují dechové pohyby a pohyby čelistí. Když maminka během 10.-15. tt. zakašle nebo se zasměje, mimi se začne během několika vteřin hýbat.

Pokračování příště:)
J.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Ahojky Jaňulko, moc zajímavé čtení, jen tak dále, moc mě to zajímá, co se právě s mimi děje :) Díky moc. Peťa

Anonymní řekl(a)...

ta první fotka, oranžová koule obsypaná malýma oranžovýma s bičíkama, nepatří to náhodou k 0. dílu těhotenství? ;-)

Jaňula řekl(a)...

:) No to samozřejmě patří! Nemohla jsem se zbavit dojmu, že všechny fotky mimin v bříšku nejsou tak úplně focený "uvnitř", takže mi to připadalo děsně morbidní, tam dávat hezky nasvícenou fotku mimina v placentě (byla tam náhodou asi 24 hodin)... J.

Anonymní řekl(a)...

Jaňulko, co takhle další díly, už Ti chybí 14., 15., a 16. týden :) Tak šup, šup, ať máme co číst...Pa, Peťa