"Až pochopíme, že se nerodí plod, ale citlivá inteligentní myslící bytost, tedy člověk, až ruce nastavené k práci skloníme, abychom je nabídli k pomoci, až pochopíme, že těhotná se stává bohyní a ve chvíli porodu odchází do svého nitra, kam nikdo nesmí vstoupit, až pochopíme, že jsme jen pozorovatelé, pak jsme porozuměli, co je normální porod."
(Dagmar Suchá, UNIPA)

pondělí 10. března 2008

Koukněte se :)

Most přes WADI (Gesher Al-Havadi)
Izrael, 2007, 57 minut
Režie: Barak Heymann, Tomer Heymann
Ve středu Izraele se Židé a Arabové rozhodli založit společnou bilingvální a národnostně smíšenou školu pro své děti...

Nerutina
Litva, 2007
Režie: Jurate Samulionyteová
:)


Evangelium podle Papuánců
(The Gospel According to the Papuans)
Francie, 1999, 52 minut
Režie: Thomas Balmés
"Adventisté si myslí, že ve vepřím zadku se schovává Satan“, říká Ghini z kmene papuánského kmene Hulů. Jeho sousedka dodává, že Papuu Novou Guineu se chystá obsadit papež...

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Cau Culdi, tak jsem mrkl na ty Papuánce - to je teda síla! Docela bych to prosadil do nějakého veřejnějšího vysílání. Přijde mi to docela kontroverzni, je tam spousta pravdy, omylů samozřejmě atd... A vyvolává to opravdu moře otázek. Pro mě např. otázku evangelizovat, či ne? (v těchhle podmínkách) Prijde mi ze to ti domorodci maji slušně popletene a taky je drsné to predhaneni tech denominaci. No a samozřejmě mě děsí způsoby jakým to provádějí ("Bůh stvořil letadla a auta...") a to jak se využívá jejich naivity. Nemám narozdíl od těch ostatních komentářů pocit, že to ti misionáři chtěj nějak zneužít pro svuj vlastni prospěch, ale říkám si jestli to ma vubec smysl, když to ti domorodci často vidí jako jakejsi směnnej obchod. (Budu pokřtěn a zbyvím se rýmy... Ale možná, že ne?) Každopádně do duše nikoho nahlédnout nelze a tak myslím, že ty věroučný pasaže co měli často tak pomotany mohli ti misionaři sklidem vynechat a zaměřit se na nějaký praktičtější elementárnější věci pro život. Je na tom drsně vidět jak je ta kultura jiná. To je fakt na nějaky popovidani. Docela by mě zajimaly i jiny nazory... Tak díky za tip - fakt zajímavé!;-)