"Až pochopíme, že se nerodí plod, ale citlivá inteligentní myslící bytost, tedy člověk, až ruce nastavené k práci skloníme, abychom je nabídli k pomoci, až pochopíme, že těhotná se stává bohyní a ve chvíli porodu odchází do svého nitra, kam nikdo nesmí vstoupit, až pochopíme, že jsme jen pozorovatelé, pak jsme porozuměli, co je normální porod."
(Dagmar Suchá, UNIPA)

středa 4. června 2008

Kojení - dar pro život

Výhody kojení pro dítě:
- chrání před průjmy
- dítě má pravidelnou stolici a nedochází k zácpě
- mléko je stále čerstvé:) a dostupné
- má ideální teplotu
- je snadno stravitelné (během 2-3 hodin)
- chrání před infekcemi dýchacích cest, středního ucha
- snižuje riziko cukrovky, alergií, obezity a anémie
- lepší vývoj duševních schopností
- méně často je nutná hospitalizace
- silnější kosti v dospělosti a stáří

Výhody kojení pro matku:

- děloha se po porodu rychleji vrací do původního stavu
- chrání ženu před rakovinou prsu, vaječníků a osteoporózou
- postava se rychleji vrací ke stavu před otěhotněním
- podporuje citovou vazbu matka-dítě
- je podstatně levnější než umělá výživa:)

Těhotné ženy by měly vyžadovat vyšetření prsů s ohledem na anatomické změny bradavek (vpáčené bradavky apod.).
Velký význam má při kojení podpora otce či blízké rodiny poskytnutá kojící ženě.

Co by měly budoucí maminky o kojení vědět:
- Kojení nesmí bolet.
- Kojit časně a často. V prvním dnu se miminko může k pití hlásit 3-4krát denně, ale pak i 10-15krát. Spavé a nemocné dítě (např. po nadměrné medikaci matky, po pozdním přiložení k prsu nebo při silnější žloutence) je třeba po 3-4 hodinách k pití budit a přikládat k prsu, aby získalo dostatek mléka.
- Čím dítě častěji saje, tím více mléka se vytvoří. Tvorba mléka je otázkou poptávky a nabídky.
- Mléko se vytvoří až za několik dnů po porodu. V prvních dnech po porodu produkuje mléčná žláza mlezivo (kolostrum). Zpočátku je ho méně, ale je hustší, protože obsahuje více bílkovin, vitamínů, minerálních látek a je v něm také větší množství protilátek, než ve zralém mléce. Má nažloutlou barvu a dítěti poskytuje dostatek energie a tekutin, aby bez problémů zvládlo první dny života. Zralé mléko je namodrale bílé a mění své složení v závislosti na denní době, délce kojení a potřebách dítěte.
- Způsob porodu tvorbu mléka příliš neovlivňuje.
- Váhový úbytek první dny po porodu je normální jev.
- Všechny děti nepijí stejně:)
- Na velikosti prsu nezáleží!

Mateřské mléko je tekutina naprosto unikátní, proměnlivá podle potřeb dítěte. Umělá výživa, i když je v mnoha ohledech přizpůsobena svým složením mateřskému mléku, se mu nikdy nevyrovná. Nikdy nebude obsahovat protilátky, ani živé bílé krvinky zajišťující přímou ochranu proti bakteriím. Nikdy nebude proměnlivostí svého složení v průběhu dne a dokonce v průběhu jednoho kojení tak dokonale vyhovovat potřebám dítěte.

/Čerpala jsem z materiálů p. staniční Bc. Miloslavy Kameníkové, z porodního sálu Obilní trh, které mi s laskavostí poskytla:)/


Jedině mateřské mléko obsahuje takové bílkoviny, které tělo přijímá jako vlastní a nevytváří na ně imunitní odpověď. Dostane-li dítě předčasně kravské mléko nebo nemléčný příkrm (před ukončením 6. měsíce), zbytečně se aktivuje a zatěžuje imunitní systém v době, kdy ještě není zralý. Reakcí na tuto zátěž může být – po kratší či delší době – spuštění vrozených sklonů k alergii.

A jak to "kojení" vlastně funguje? Tady mrkněte na VIDEO.
J.

Žádné komentáře: