"Až pochopíme, že se nerodí plod, ale citlivá inteligentní myslící bytost, tedy člověk, až ruce nastavené k práci skloníme, abychom je nabídli k pomoci, až pochopíme, že těhotná se stává bohyní a ve chvíli porodu odchází do svého nitra, kam nikdo nesmí vstoupit, až pochopíme, že jsme jen pozorovatelé, pak jsme porozuměli, co je normální porod."
(Dagmar Suchá, UNIPA)

pondělí 2. června 2008

První nezdařený alchymistický pokus!


V sobotu večer přišla ta správná hodinka - svítil měsíc, hvězdy, vyli vlci... a tak jsme přesně odvážily množství olejů, hydroxidu, vody, čekaly až vše vychladne, míchaly jako o život, ale náš pokus se nezdařil. Na povrchu mýdel se vytvořila centrimetrová vrstva nezreagovaného oleje, což je prý špatný znamení. Buď máme špatný poměry hydroxidu, nebo jsme málo míchaly, nebo nebyla příznivá konstelace hvězd... Každopádně to nevzdávám, za 3 týdny těm mýdlům změřím pH a když bude dobrý, tak jsou použitelný:) Dostala jsem taky nový návody, tak je tu po vyzkoušení zveřejním.

Postup práce:
1. Odvažte přesné množství hydroxidu a vody, pracujte v rukavicích, doporučují se i ochranné brýle. Nasypejte za stálého míchání hydroxid do vody (voda bude skoro vařící). Míchejte, dokud se hydroxid nerozpustí. My jsme použily zavařovačku, kterou jsme potom zlikvidovaly. Pracujete s žiravinou, tak opatrně! Po rozpuštění nechejte hydroxid vychladnout na 26 °C.
2. Odvažte přesné množství olejů, rozpusťte je (např. kokosový) a poté smíchejte. Zahřejte na teplotu 26 °C.
3. Za stálého míchání vlejte pomalu hydroxid do směsi olejů. Míchejte vydatně! Směs bude postupně chládnout a tuhnout. Míchání ukončete, až vám při ukápnutí kapka vytvoří ve směsi dolíček, který tam zůstane. Může to trvat až 45 minut. Směs je i po smíchání leptavá, rozhodně nepoužívejte kuchyňské náčiní, směs nevylévejte do umyvadla ani do záchodu...
4. Vlejte směs do forem.
5. Nechejte 24 hodin odpočinout, mýdlo by mělo ztuhnout.
6. Rozkrájejte na kousky nebo vyndejte mýdlo z formy a nechejte 3-4 týdny odležet. Alespoň jednou mýdlo otočte.
7. Po třech týdnech můžete zkontrolovat pH lakmusovým papírkem. Mělo by být v ideálním rozmezí 5,5-8 (max 10).



Hodně zdaru! J.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

se teším, až příjde kapitola "domácí výroba sprchového gelu"? to se zřejmě taky připojím k pokusům. ;-)