"Až pochopíme, že se nerodí plod, ale citlivá inteligentní myslící bytost, tedy člověk, až ruce nastavené k práci skloníme, abychom je nabídli k pomoci, až pochopíme, že těhotná se stává bohyní a ve chvíli porodu odchází do svého nitra, kam nikdo nesmí vstoupit, až pochopíme, že jsme jen pozorovatelé, pak jsme porozuměli, co je normální porod."
(Dagmar Suchá, UNIPA)

neděle 11. ledna 2009

Prenatální diagnostika

"Když byla ke konci šedesátých let zavedena prenatální diagnostika, dostalo se všem ujištění, že žádná žena nebude nucena podstoupit vyšetření ke stanovení diagnózy, natož aby ji někdo nutil k potratu v případě, že by byl diagnostikován závažný genetický defekt...
Obavy z vykonání přímého nátlaku byly liché, což ale neznamená, že by tu žádné ovlivňování nebylo. Zdaleka ne. Společenský nátlak a vývoj zvyklostí při provádění prenatální diagnostiky rychle vyústil v rutinní medicínsky indikovanou proceduru, pro ženy nad 35 let stejně běžnou, jako je měření krevního tlaku. Dnes si dokáže prosadit svou jen žena pevná a rozhodná, odmítne-li podstoupit prenatální vyšetření plodu, a musí být ještě pevnější a rozhodnější, odmítne-li potrat, pokud je u jejího plodu na základě této diagnostiky zjištěn závažný defekt. Prostě společenský tlak může dosáhnout docela hladce a elegantně toho, co by nikdy nemohlo být uzákoněno přímo."

Od narození do smrti - Etické problémy v lékařství, Thomasma - Kushnerová, Mladá Fronta 2000, str. 31

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

naprosto souhlasim, tlak spolecnosti je enormni! Zeny nedejte se! Premyslejte co je pro Vas v zivote opravdu DULEZITE a ucinte rozhodnuti podle Sveho! nejlepsiho vedomi a svedomi.
Drzim Vam palce.
Pol