"Až pochopíme, že se nerodí plod, ale citlivá inteligentní myslící bytost, tedy člověk, až ruce nastavené k práci skloníme, abychom je nabídli k pomoci, až pochopíme, že těhotná se stává bohyní a ve chvíli porodu odchází do svého nitra, kam nikdo nesmí vstoupit, až pochopíme, že jsme jen pozorovatelé, pak jsme porozuměli, co je normální porod."
(Dagmar Suchá, UNIPA)

čtvrtek 29. října 2009

Poselství šamanů - Rozhovory s léčiteli a medicinmany 21. století, Gaseko von Lüpke

"Bolest probouzí ducha a volá po změně."

"Příroda a její zdraví vždy těsně souvisí se zdravím lidským, je jeho integrální součástí. Vnější krajiny přírody se vždy odrážejí ve vnitřních krajinách duše. Sever může zastupovat vnitřní chlad, strnulost, ústup nebo smrt. Hory, řeky či duchové zvířat se mohou proměnit v lék."

"Moderní společnost se nechala polapit určitým věroučným systémem. Vypadá to, jako by všichni upřeně hleděli na jedinou větev stromu poznání a neuvědomovali si, že na kmeni toho stromu se nachází bezpočet dalších větví s nekonečným množstvím listů. Upne-li se však člověk na jedinou větev, začne-li ji považovat za nejdůležitější a poměřuje-li všechno jen podle ní, pak celý zbytek stromu odumře. Výsledkem je, že všichni na světě stejně myslí, stejně se oblékají, modlí se ke stejnému bohu a zpívají stejné písně. Už brzy se však stane, že na mrtvém stromě bude viset jediná větev a i ta bude zvolna usychat. To je plánovaná sebevražda!"


"Teprve v okamžiku, kdy člověk zná své stíny, může beze strachu vykročit kupředu a vést skutečně pravdivý život. Předtím však musí tak dlouho rozbíjet své staré masky, až se z hlubin ozve lidský hlas a řekne: "Vezmi mě takového, jaký jsem."

"Hovořit s kameny nebo je přimět k řeči dokáže vlastně každý člověk. Ne každý však má životní filozofii, která to umožňuje. Životní filozofie, jíž se necháváme vést, je totiž alfou a omegou všech způsobů života."

"Každý člověk, který chápe podstatu života, plyne. Podle chuti může šustit jako listí, nechat se unášet jako moréna, ale může také chvíli zůstat ležet bez hnutí. Nic mu přece neuteče, kam spěchat? My nomádi máme skvělé pojetí času. Život nám připadá krásný a nekonečně dlouhý."

"My Tuvinci smýšlíme o životě jinak: život je všechno, co prožíváme. Patří k němu i bolest, hlad, mráz, žízeň. Tak to zkrátka je. Když zplodím dítě, nechci mu upírat právo na hlad, žízeň, bolest a slzy. Chci, aby zažilo všechno, co je člověku dáno."

"To nejdůležitější, co můžeme pro druhého člověka udělat, je naslouchat mu. Dobrých, pozorných a nápomocných posluchačů je však dnes poskrovnu, takže se tomuto umění musíme znovu učit."

"...všechno na světě má nějaký smysl, všechno je od původu dobré, i lidé jsou od původu dobří a ze správné cesty je může svést pouze psychická újma."

"Svět není někde venku mimo nás, my jej neseme v sobě."

PS: Tak já jdu plynout jako voda.

J.

2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

To chcu přečíst!!

Anonymní řekl(a)...

janulo, jestli mas chut a cas, mozna je to zajimave:

9. listopad po - Šamanské obřady v Amazónii (Zuzana Gavlasová, 18:30)

Přednáška ve spolupráci s CK Livingstone

zde
http://www.hedvabnastezka.cz/brno/program-klubu-cestovatelu-v-brne

zdravi zu.