"Až pochopíme, že se nerodí plod, ale citlivá inteligentní myslící bytost, tedy člověk, až ruce nastavené k práci skloníme, abychom je nabídli k pomoci, až pochopíme, že těhotná se stává bohyní a ve chvíli porodu odchází do svého nitra, kam nikdo nesmí vstoupit, až pochopíme, že jsme jen pozorovatelé, pak jsme porozuměli, co je normální porod."
(Dagmar Suchá, UNIPA)

čtvrtek 14. ledna 2010

Hříšný tarte à la Zuza



Těsto:
250 g hladké mouky
60 g cukru
špetička soli
125 másla
1 žloutek
trochu nastrouhané citronové kůry, samozřejmě z chemicky neošetřovneho citronu

Máslo nakrájet a nechat změknout (pozor ne moc, špatně se to pak dělá, těsto se lepí), smíchat ručně s ostaními přísadami /podobně jako těsto na linecké/. Zabalit do sáčku a šup s ním do ledničky.
Těsto se dá připravit dopředu a nechat přes noc odpočinout v ledničce.

Vyválet z těsta placku, nacpat do dortové formy, nezapomenout utvořit vyšší okraje asi 3 cm, jinak se náplň vyleje.
Těsto propícháme vidličkou a upečeme /180 °C, cca 25 min/.

Mezitím si uděláme náplň:
200 ml šlehačky (nešlehat:-)
80 ml mléka
asi 250 g dobré hořké čokolády (já jsem vzala Lindt hořkou 70% kakaa)
100 g bílé čokolády (Milku)
2 celá vejce

Mléko a šlehačku zahřát, rozpustit ve směsi čokoládu nalámanou na kousky, směs zchladit, bokem si rozšlehat 2 celá vejce a přimíchat je do směsi. Směs nalít na upečený korpus a péct tak dlouho, až je náplň pevná.
Nemá být ale moc tvrdá, čím je uvnitř krémovější, či tekutější, tím lépe.
Nezapomenout, že chlazením náplň tuhne.

Zuza říká:
"Kdo chce, může k tomu podávat ušlehanou šlačku, mně to chutná lépe bez, tak lépe cítím tu fantastickou chuť!"



A já souhlasím!:)
Dobrou chuť! /foto bude!/
J.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Jééé, to vypadá mnoc lákavě, super tip na nedělnoodpolední zákusek! :-) El